Home Home
Studeren in Amsterdam

een stad vol mogelijkheden

Universiteit van Amsterdam Geesteswetenschappen Ik ben een student Engelse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Deze universiteit staat vooral bekend om zijn uitgebreide Faculteit der Geesteswetenschappen. Deze faculteit is in 1997 opgezet als een combinatie van de oude Faculteit der Letteren, de Faculteit der Wijsbegeerte en de Faculteit der Theologie. Een van de gevolgen van deze samenvoeging is dat het makkelijker is om bredere kennis te verwerven op het gebied van je eigen studie. Het betekent ook dat het vrij makkelijk is om verschillende onderzoeksgebieden te combineren, iets wat Amerikaanse universiteiten al kennen als de "major/minor" opzet, maar wat nog niet op grote schaal in Nederland wordt toegepast.

Natuurlijk is het ook erg aantrekkelijk om aan de Universiteit van Amsterdam te studeren vanwege de stad zelf. De Faculteit der Geesteswetenschappen ligt midden in het centrum, dus op loopafstand van alles wat je kan weerhouden om ook echt te studeren.

Een aantal van mijn persoonlijke afleidingen zijn de verschillende studieverenigingen verbonden aan de faculteit. Ik ben zelf vice-voorzitter van Arthur, studievereniging voor Engelse Taal- en Letterkunde, geweest in het collegejaar 1997-1998, en voorzitter in 1998-1999. Hun doel is zoveel mogelijk studenten Engels in contact te brengen met de Britse en Amerikaanse cultuur door o.a. het organiseren van uitstapjes naar theatervoorstellingen en bioscopen, en een jaarlijkse Engeland-reis.
Dan heb je nog Kleio, de studievereniging van Geschiedenis; Helios, de studievereniging van Nederlands; Cercle d'Amis, Studievereniging Frans; Los Guiris, voor diegenen die Spaans studeren; en natuurlijk ALPHA, de overkoepelende vereniging voor studenten aan de faculteit.
Als je van plan bent om hier te gaan studeren, neem dan de tijd om kennis te maken met de studievereniging verbonden aan jouw studie. Ze bieden veel leuke en interessante activiteiten aan en vaak ook nog voor een hele lage prijs. En vergeet vooral de feesten niet!

Sinds een paar jaar heeft Het Parool, natuurlijk De Krant voor Amsterdammers, ook een eigen pagina voor studenten in Amsterdam, met "de beste tips, ongevraagde maar goede adviezen, lekkere verhalen en de beste links om je weg te vinden in Amsterdam" en veel Fokke & Sukke cartoons. Kortom, populair-doenerij, maar wel leuk.

Als je een beetje voyeuristisch bent ingesteld en je hebt geen zin om helemaal naar het Leidseplein te fietsen, dan kun je een kijkje nemen bij Amsterdam Live, een site die vijf verschillende webcams in Amsterdam heeft opgesteld. Ook hebben ze features over muziek en evementen in Amsterdam.

Een vriend van mij uit Zürich, Peter Straub, heeft zijn impressies van Amsterdam op de gevoelige plaat gezet, en wel op een zeer originele manier. Om een blik te werpen op zijn werk, ga naar SpinozaWeb, een rondreis langs de Wallen van Amsterdam, onder begeleiding van filosofische overpeinzingen over de aard van begeerte...

SpinozaWeb

De stad Amsterdam heeft ook een eigen officiële website, met nieuwsberichten, en (heel handig) een kaart waar je straatnaam en huisnummer kan intypen en dan een kaartje krijgt met een rode stip op de plaats van het adres.

Om een andere site met nuttige informatie over Amsterdam te bekijken (in het Engels) klik hier.


Email me!
E-mail me

Free GuestBooks by Phaistos Networks!
Read My Guestbook! | Sign My Guestbook!